Νέες Αντικειμενικές Αξίες στα Ακίνητα τον Μάρτιο: Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

antikeimenikes_axies.jpg

Στις 31 Μαρτίου 2018 πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. 

 

Μάλιστα, βάσει αυτών των νέων αντικειμενικών αξιών θα υπολογιστεί ο  Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) του επομένου έτους.

 

Συγκεκριμένα, στόχος της κυβέρνησης είναι τα έσοδα από τη φορολογία των ακινήτων να μην επηρεαστούν από τις όποιες αλλαγές σημειωθούν. Μάλιστα, όπου κριθεί απαραίτητο θα υπάρξει προσαρμογή των συντελεστών ΕΝΦΙΑ ώστε ο εισπρακτικός στόχος για τον ΕΝΦΙΑ να διατηρηθεί στο ίδιο ύψος με τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή πάνω από τα 2,65 δισ. ευρώ.

 

Με βάση τις προτάσεις των αρμοδίων επιτροπών του υπουργείου Οικονομικών οι νέες αντικειμενικές αξίες

 

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη ανατραπεί ο σχεδιασμός για τη διαδικασία προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στο ύψος των πραγματικών. Οι νέες αξίες θα καθοριστούν με βάση τις προτάσεις των αρμόδιων επιτροπών του υπουργείου Οικονομικών που θα συσταθούν σε όλη τη χώρα.

 

Οι προτάσεις αυτές θα συγκριθούν με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλες πηγές της αγοράς κι αν δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές, δηλαδή αν η απόκλιση δεν ξεπερνά το 10%, τότε θα εφαρμοστούν οι προτάσεις των επιτροπών.

 

Στην περίπτωση όμως που υπάρχουν σημαντικές διαφορές, θα συγκαλείται δευτεροβάθμια επιτροπή για να αποφασίσει το τελικό ύψος των νέων τιμών ζώνης.

 

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα το «Βήμα», το υπουργείο θα καθορίσει «κόφτες» ώστε οι διαφορές είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω να μην είναι πολύ μεγάλες για να μη δημιουργηθεί «σοκ». Με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθεί η σύγχυση τόσο στην κτηματαγορά όσο και στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών που έχουν υποθήκες εκατοντάδων χιλιάδων ακινήτων.

 

Ωστόσο, το βέβαιο είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου σήμερα οι τιμές της Εφορίας είναι κάτω από το κατασκευαστικό κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο, θα υπάρξουν αυξήσεις.

 

Αντίθετα, μειώσεις θα παρατηρηθούν στις ακριβές περιοχές, όπου οι τιμές της αγοράς τα τελευταία χρόνια έχουν σημειώσει ελεύθερη πτώση.